EIB: Země EU by měly více investovat do infrastruktury

23.11.2017
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie by měly více investovat do digitální a dopravní infrastruktury. Uvedla to Evropská investiční banka (EIB) ve své výroční zprávě o investicích. Nedostatek investic do infrastruktury podle EIB podkopává dlouhodobý růstový potenciál evropské ekonomiky.

Banka rovněž upozornila, že zatímco soukromé investice oživují, vládní investice v EU loni činily pouze 2,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje nejnižší úroveň za 20 let.

K růstu firemních investic přispívá optimismus ohledně hospodářských vyhlídek a finančních možností. Ohledně vývoje politických a regulačních podmínek nicméně mezi podniky převládá pesimismus, a to zejména v Řecku, Belgii, Británii a Polsku, píše EIB.

Podniky nemají dost kvalifikovaných pracovníků

Banka ve své zprávě poukázala rovněž na problém s nedostatkem pracovních sil. Téměř tři čtvrtiny podniků podle ní uvádějí, že nedostatek pracovníků s potřebnou kvalifikací je překážkou pro investice. Tento problém je obzvlášť výrazný například v Polsku, na Slovensku či v České republice, upozorňuje EIB.

Podle banky je rovněž zapotřebí zlepšovat podnikatelské prostředí. Více než 60 procent evropských firem totiž pokládá za překážku pro investice regulační předpisy v oblasti podnikání a na trhu práce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek