Irsko chce jasnou dohodu s Británií o hranicích po brexitu

24.11.2017
Euroskop, čtk

Dublin doufá, že se stihne s Londýnem do prosincového termínu dohodnout na podobě společné hranice po odchodu Británie z Evropské unie, dostatečný pokrok ale prý dosud nenastal. Irsko podle svého ministra zahraničí Simona Coveneyho potřebuje od britské vlády jasnější návrh, napsala agentura Reuters.

Dublin požaduje od Britů písemný plán popisující kroky, které zabezpečí zachování podoby současné „převážně neviditelné“ 500kilometrové hranice i po odchodu z EU, k čemuž se Londýn zavázal.

„Věřím, že se to dá v prosinci stihnout, ale v žádném případě to není předem dáno… Potřebujeme mnohem více jasnosti,“ citoval Coveneyho Reuters. Dublin podle něj stále ohledně hranice nedostal z Londýna návrhy, které by umožnily postup do další fáze vyjednávání. Naopak prý došlo ke značnému pokroku v otázce zachování britsko-irské společné zóny pohybu.

K problematice Severního Irska se ve čtvrtek vyjádřila také irská státní tajemnice pro evropské záležitosti Helen Mcenteeová. Podle ní bude Dublin odolávat snahám vyjádřeným některými britskými politiky, kteří chtějí přejít k obchodním rozhovorům před vyřešením otázky hranic. „Chtějí, abychom jim slepě důvěřovali, a my jim slepě důvěřovat nehodláme,“ řekla Mcenteeová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek