Katalánští separatisté svolali na prosinec demonstrace do Bruselu

24.11.2017
Euroskop, čtk

Dvě velké separatistické organizace z Katalánska svolaly na 7. prosince do Bruselu velkou demonstraci pod heslem Evropo, probuď se! Pomoz Katalánsku! Cílem je protestovat proti krokům španělské vlády, která koncem října dočasně převzala přímou správu Katalánska kvůli snahám jeho vedení o nezávislost. Podle organizátorů demonstrace je nyní ohrožena demokracie nejen ve Španělsku, ale i v celé Evropské unii, informoval ve čtvrtek katalánský deník La Vanguardia.

Místopředsedové organizací Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium Agustí Alcoberro a Marcel Mauri dnes na tiskové konferenci mimo jiné uvedli, že očekávají masovou účast. Manifestace podle nich bude největší za několik posledních let. Doufají, že přijede „mnohem více než 10.000 lidí“. Alcoberro uvedl, že ANC už pro účastníky akce objednalo pět charterových letů.

„Pojedeme ukázat, že to, co se děje v Katalánsku, není jen naše vnitřní věc,“ uvedl Mauri. Podle něj chtějí EU vysvětlit, že „v ohrožení je demokracie ve Španělsku i v celé Evropě“. Představitelé unijních institucí se v předchozích týdnech opakovaně vyjádřili, že podporují jednotu Španělska a že katalánský problém musí vyřešit Madrid spolu s Barcelonou.

Prosincová manifestace se má konat 7. prosince v centru Bruselu, kde sídlí Evropská komise a další unijní instituce. Účastnit se jí podle organizátorů budou i někteří europoslanci a také členové sesazené katalánské vlády, včetně jejího předsedy Carlese Puigdemonta. Ten spolu se čtyřmi exministry čeká v Bruselu na rozhodnutí belgického soudu o vydání do Španělska k trestnímu stíhání kvůli obvinění ze vzpoury. Té se podle Madridu katalánští politici dopustili snahami o nezávislost Katalánska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek