Průzkum: 56 % firem v EU ví o povinnostech k ochraně údajů

24.11.2017
Euroskop, čtk

Na 56 procent evropských firem si je vědomo nových povinností, které vyplývají z nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR), jež začne platit na konci května 2018. Vyplývá to z průzkumu evropských obchodních a hospodářských komor Eurochambres. Je téměř jisté, že v samotné ČR není povědomí ve srovnání s EU nadprůměrné, sdělila dnes ČTK Hospodářská komora.

Některé společnosti či instituce již počátkem listopadu začaly žádat své zákazníky o udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů podle nových pravidel. Souhlas musí dát miliony lidí. Obnovou tak bude muset projít drtivá většina databází, kterými disponují například internetové obchody, ale i lékaři, školy či zaměstnavatelé.

Pokud si firmy či instituce udělení souhlasu v termínu nezajistí, musí osobní údaje klientů ze svých databází vymazat. V opačném případě jim hrozí sankce, která může odpovídat až čtyřem procentům z celosvětového obratu firmy nebo 20 milionům eur (přes půl miliardy Kč).

Viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Milena Jabůrková ČTK řekla, že zavedení směrnice do praxe znamená pro firmy komplikovanou a mnohdy nákladnou proceduru. Jednorázové vstupní finanční náklady odhadla od vyšších desítek až nižších stovek tisíc korun u malých společností a mikrofirem až po jednotky milionů u středních firem. U velkých nadnárodních firem může jít až o desítky milionů korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek