Britský parlament žádá od vlády kompletní studie o dopadu brexitu

29.11.2017
Euroskop, čtk

Britští poslanci v úterý kritizovali vládu premiérky Theresy Mayové, jež se zdráhá poskytnout parlamentu kompletní studie o hospodářských dopadech odchodu Británie z Evropské unie, které si nechala vypracovat. Více než pět desítek posudků kabinet poslancům předal s řadou začerněných míst, informovala agentura Reuters.

Dolní sněmovna před časem vyzvala na návrh opozičních labouristů vládu, aby zveřejnila všech 58 studií o dopadech brexitu na nejrůznější odvětví britské ekonomiky.

Posudky se ale v úterý dostaly poslancům do rukou se začerněnými pasážemi, které podle ministrů obsahují „citlivé informace týkající se obchodu, trhu a jednání“. Zveřejnění všech informací by podle kabinetu narušilo jednání o odchodu Británie z Evropské unie, které Londýn s Bruselem vede.

Parlamentní výbor, který dokumenty obdržel, uvedl, že mu studie v takovéto formě nestačí a pozval si na své zasedání ministra pro brexit Davida Davise. Davis už členům výboru vzkázal, že některé pasáže byly vymazány proto, že nedostal záruky, že by poslanci detaily ze zpráv nezveřejnili, a nepodkopali tak pozici Británie v jednáních s EU.

Řada odborníků před loňským referendem varovala, že odchod z Evropské unie silně poškodí britské hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek