Irsko je zklamáno – EU a Británie s brexitem nepokročily

05.12.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí v Bruselu nedokázala uzavřít dohodu, která by jednání o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie posunula do další fáze. Spolu s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem ale věří, že se jednání podaří dokončit do summitu EU plánovaného na polovinu prosince. Stejně vidí další vývoj i předseda Evropské rady Donald Tusk, který se s Mayovou také sešel. Irsko je zklamáno, že se průlom v jednání dosud nezdařil.

Pro Irskou republiku je klíčové udržet po odchodu Británie z EU volný režim na hranicích se Severním Irskem, což za svou prioritu považuje také Brusel.

Juncker s Mayovou novinářům řekli, že jednání byla velmi náročná, ale že se podařilo názory Británie a EU velmi sblížit. Oba také sdělili, že ještě tento týden budou jednání pokračovat, aby se plné shody dosáhlo ještě před summitem EU. Ten se má konat příští týden ve čtvrtek a v pátek.

Neúspěch pondělního jednání zaskočil i média, která během dne s odvoláním na své zdroje informovala, že je možné očekávat průlom.

Irská vláda pohrozila, že bez garance propustnosti hranic mezi Irskou republikou a Severním Irskem může zablokovat zahájení rozhovorů o budoucích vztazích Británie a evropské sedmadvacítky. Tusk nicméně před několika dny Irsko ujistil, že Evropská unie druhou fázi rozhovorů o brexitu nezahájí, jestliže Dublin nebude s podobou hraničního režimu spokojen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek