Hahn: Bosna musí začít s reformami, jinak do EU nevstoupí

05.12.2017
Euroskop, čtk

Eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn v pondělí vyzval Bosnu k urychlenému zahájení dohodnutých reforem, pokud se chce stát členem Evropské unie. Jinak může podle něho Sarajevo propást nejbližší příležitost k tomu, aby tohoto cíle dosáhlo.

EU dostala bosenskou přihlášku před 15 měsíci, ale balkánský stát podle komisaře neudělal nic z reforem či změn, dohodnutých s Unií a mezinárodními věřiteli.

„Dosud se nic neprovedlo. Teď čekáme na velmi konkrétní výsledky,“ řekl v pondělí Hahn v Sarajevu po schůzce s politickým vedením země. „Je naprosto nejvyšší čas se teď pustit do toho, co bylo dohodnuto, jinak se okno může zase zavřít, ačkoliv bychom si to nepřáli vidět,“ varoval Hahn na tiskové konferenci.

Premiér Denis Zvizdić uvedl, že doufá, že ještě tento měsíc či počátkem příštího roku by političtí vůdci mohli dospět ke kompromisní dohodě ohledně dosud otevřených otázek.

Etnicky rozdělená země dosud nezvládla ani odpovědět na počáteční dotazník ohledně připravenosti připojit se k Unii. Politické sváry rozdmýchal zákon zvyšující spotřební daň z paliv, potřebný pro zahraniční financování projektů v infrastruktuře. Ani v energetice či zemědělství nejsou patrny žádné známky strategie, vyžadované unií, poznamenala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek