Maďarský europoslanec je obžalován ze špionáže proti EU

06.12.2017
Euroskop, čtk

Maďarská prokuratura obžalovala europoslance za maďarskou krajně pravicovou stranu Jobbik Bélu Kovácse ze špionáže proti Evropské unii a z dalších trestných činů. Podle agentury MTI o tom dnes informoval šéf vyšetřovatelů prokuratury Imre Keresztes.

Radikální nacionalistický politik je podle prohlášení vydaného Keresztesem obžalován z výzvědné činnosti prováděné v institucích Evropské unie, ze způsobení značné finanční škody a rovněž z používání falešných dokumentů.

Keresztes připomněl, že úřad na ochranu ústavy v dubnu 2014 Kovácse obvinil ze špionáže v institucích EU. Na základě této zprávy maďarská prokuratura o měsíc později požádala Evropský parlament, aby Kovácse zbavil imunity. EP v říjnu následujícího roku této žádosti vyhověl. I potom byl politik důvodně podezřelý, že ve výzvědné činnosti ve prospěch cizího státu pokračoval.

Keresztes také poukázal na to, že maďarské úřady Kovácse podezřívají ze špionáže pro Rusko. Podle maďarských vyšetřovatelů první informace o kontaktech tohoto politika se členy ruských zpravodajských služeb pocházejí z roku 2010. Pravidelně se prý stýkal s ruskými diplomaty a každý měsíc jezdil do Moskvy.

Kovács, který veškerá obvinění odmítá, je podle agentury MTI vyšetřován na svobodě. Stejně tak i další tři spoluobžalovaní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek