Chmelař: Rozvod EU a Británie ještě není hotový

11.12.2017
Euroskop, čtk

Rozvod Evropské unie s Velkou Británií zatím není hotový, pokrok v jednání musí uznat členské státy, řekl v pátek ČTK státní tajemník pro EU Aleš Chmelař k posunu jednání o brexitu. Vyjednávací týmy, které vedou rozhovory o podmínkách vystoupení Británie z EU, v pátek našly shodu na tom, jak by měla vypadat dohoda mezi EU a Londýnem. Chmelař v komentáři pro ČTK poznamenal, že konečné slovo v tom, zda se otevře nová fáze jednání, budou mít členské země.

„Fakticky neskončila další fáze vyjednávání, ale došlo k dohodě mezi vyjednávacími týmy,“ shrnul Chmelař stav rozhovorů. Vyjednávači EU a Británie se po několika měsících shodli na tom, jak by měla vypadat smlouva o odchodu Británie.

O tom, zda v rozhovorech nastal dostatečný posun, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po brexitu, rozhodnou tento týden premiéři a prezidenti členských zemí EU na Evropské radě. „Samozřejmě bereme vážně dnešní doporučení Komise, ale finální stanovisko je na lídrech EU v pátek,“ upozornil Chmelař.

Před finálním rozhodnutím se odehraje řada schůzek

Finálnímu rozhodnutí tak bude předcházet řada dalších setkání, jejichž hlavním tématem bude brexit. „Nejdřív se v pondělí sejdeme s dalšími premiérskými šerpy, v úterý pak proběhne zasedání Rady pro obecné záležitosti, kde budeme s ministry členských států řešit právě otázku brexitu,“ popsal Chmelař.

„Pokud Evropská rada v pátek konstatuje, že došlo k dostatečnému pokroku, ještě to neznamená, že rozvod s Velkou Británií je hotový,“ upozornil státní tajemník. Cílem první fáze vyjednávání bylo nastavit podmínky odchodu Británie z EU. Rozhovory se točily kolem tří hlavních témat – práv občanů, hraničního režimu mezi Británií a Irskem a finanční vyrovnání. „Nyní se budeme moct bavit o přechodném období a prvních obrysech budoucích vztahů,“ naznačil Chmelař, jak by měla jednání pokračovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek