Polsko má nového premiéra, Szydlová odstoupila

11.12.2017
Euroskop, čtk

Polský prezident Andrzej Duda v pátek přijal demisi premiérky Beaty Szydlové a vzápětí pověřil touto funkcí dosavadního ministra financí Mateusze Morawieckého. Svůj program hodlá před poslanci vyložit v úterý, týž den chce i hlasování o důvěře v nový kabinet, který má mít „téměř stejné složení“ jako dosavadní vláda, řekl Morawiecki televizi Trwam.

Důraz hodlá klást na hospodářský růst i posílení mezinárodního postavení Polska, a to včetně „odlepení různých velice křivdících a nespravedlivých nálepek“.

Nový premiér se pochlubil „rekordně nízkým“ zvětšením státního dluhu v letošním roce, nízký schodek má mít i „rozpočet velmi dobré změny“ na příští rok. „Je to proto, že peníze bereme mafiím, daňovým zločincům a dáváme je lidem, polským rodinám,“ zdůraznil.

Jako „vydírání“ a „velmi ošklivé hrozby“ odmítl varování, že kvůli odmítání uprchlíků by Polsko mohlo přijít o peníze z Evropské unie. „Polsko je velmi hrdý, důležitý a velký národ a nepřipustíme takové vydírání. Vůbec si takovou myšlenku nepřipouštíme,“ prohlásil. K žalobě Evropské komise, podané na Česko, Maďarsko a Polsko kvůli nepřebírání přerozdělovaných uprchlíků, poznamenal, že Komise opomíjí, kolik uprchlíků z válčící Ukrajiny přijalo Polsko, přestože tento krok pomohl uvolnit napětí na východě EU.

Na změně v čele vlády se domluvily špičky vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) ještě ve čtvrtek večer. Podle serveru Fakt24.pl Szydlová zůstane v Morawieckého vládě jako vicepremiérka a bude mít na starosti sociální záležitosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek