V Berlíně se udělovaly Evropské filmové ceny

11.12.2017
Euroskop, čtk

Letošní Evropské filmové ceny ovládl snímek Čtverec švédského režiséra Rubena Östlunda, který během sobotního slavnostního večera získal ocenění celkem v šesti kategoriích. Kromě hlavní trofeje pro nejlepší film si tvůrci tohoto komediálního dramatu odnesli i cenu za nejlepší výpravu, scénář, za režii, za nejlepší komedii a za herecký výkon.

Film Čtverec je nápaditou společenskou satirou a vznikl v koprodukci Švédska, Německa, Francie a Dánska. Výrazně na sebe upozornil už na letošním filmovém festivalu v Cannes, kde získal hlavní cenu – Zlatou palmu. Na Evropských filmových cenách posbíral téměř všechna ocenění v hlavních kategoriích včetně trofeje pro Claese Banga, který ztvárnil hlavní roli muzejního kurátora. V kategorii hereček byla oceněna Alexandra Borbélyová za roli ve snímku O těle a duši maďarské režisérky Ildikó Enyediové.

Další nominované snímky se prosadily v technických kategoriích. Za kameru byl oceněn film Nemilovaní režiséra Andreje Zvjaginceva, za střih francouzské drama 120 BPM.

Cenu za přínos světové kinematografii si odnesla francouzská herečka a režisérka Julie Delpyová. Cenu za celoživotní dílo získal ruský režisér a scénárista Alexandr Sokurov.

O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovaly více než tři tisícovky členů Evropské filmové akademie, jejímž prezidentem je německý režisér Wim Wenders. Loni získala hlavní cenu německá komedie Toni Erdmann.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek