Ministři zahraničí EU potvrdili vznik stálé obranné spolupráce

11.12.2017
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí 25 členských zemí Evropské unie dnes potvrdili vznik své stálé spolupráce v obranné oblasti (PESCO). Zveřejněno zároveň bylo prvních 17 společných projektů. Česká republika se podle diplomatů zapojí do tří z nich, týkajících se vojenské mobility, společného evropského lékařského velitelství a střediska pro unijní výcvikové mise.

S možností stálé spolupráce několika členských států Unie v oblasti obrany a bezpečnosti a obranné politiky počítá už lisabonská smlouva. Stálý rámec umožňuje zemím, které to chtějí a mohou udělat, aby společně rozvíjely obranné schopnosti, investovaly do společných projektů nebo posílily operační připravenost a příspěvky svých ozbrojených sil.

Reálně ale země EU dlouhou dobu nic konkrétního nepodnikaly. Změna přišla až s rozhodnutím Británie unii opustit, přesto se pohledy významných unijních hráčů na konkrétní podobu obranné spolupráce lišily. Francie, která nese tíhu unijních operací například v Africe, prosazovala těsnější a účinnější kooperaci menší skupiny vojensky schopnějších členů EU. Naproti tomu Německo zdůrazňovalo význam co nejširšího zapojení zemí bloku. Výsledkem je kompromis, na kterém se v polovině listopadu shodlo 23 zemí, další dvě – Irsko a Portugalsko – se od té doby rozhodly připojit. Mimo PESCO tak nyní kromě Britů, kteří Unii opouštějí, zůstává jen Dánsko a Malta.

Mezi závazky, které na sebe země berou, patří pravidelné zvyšování výdajů na obranu „v reálném vyjádření“. Mnozí z účastníků nyní vznikající unijní spolupráce jsou zároveň členy Severoatlantické aliance, kde je zvyšování obranných výdajů také prioritní záležitostí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek