Evropští ministři vyzvali USA k přehodnocení daňové reformy

12.12.2017
Euroskop, čtk

Ministři financí pěti předních evropských ekonomik vyzvali Spojené státy k přehodnocení připravované daňové reformy, která by podle nich byla diskriminační a mohla by poškodit finanční sektor a mezinárodní obchod. Vyplývá to z dopisu, ke kterému získala přístup agentura Reuters.

Ministři financí Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska v dopisu upozorňují, že navrhovaná spotřební daň by byla v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) a porušovala by dohody týkající se dvojího zdanění. Mohla by tak podle ministrů poškodit obchod a pohyb investic mezi Evropou a Spojenými státy.

Dopis adresovaný americkému ministru financí Stevenu Mnuchinovi rovněž varuje, že některé části americké daňové reformy by mohly poškodit mezinárodní bankovní a pojišťovací aktivity a odrazovat zahraniční finanční instituce od působení ve Spojených státech.

Americký Senát začátkem měsíce schválil daňovou reformu, kterou prosazuje prezident Donald Trump a která snižuje daňové zatížení podniků i fyzických osob. Svou verzi daňové reformy již dříve schválila Sněmovna reprezentantů, nyní bude následovat dohadovací procedura obou komor, na jejímž konci by měla být společná podoba daňového plánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek