Europoslanci chtějí přitvrdit v boji proti daňovým únikům

13.12.2017
Euroskop, čtk

Řada zemí Evropské unie nedostatečně postupuje proti daňovým únikům a proti praní špinavých peněz a mnoho bank tyto praktiky kryje. K takovému závěru dospěl vyšetřovací výbor Evropského parlamentu, který přišel s několika doporučeními pro boj proti únikům, jež evropské země stojí na miliardy eur ročně. Navrhuje například otevření registru majitelů firem veřejnosti či vytvoření jednotné definice daňových rájů.

Podle zprávy výboru, který byl loni ustaven na základě zveřejnění takzvaných Panamských dokumentů o daňových únicích, není v některých evropských zemích dostatek politické vůle k přijetí potřebných reforem. „S korupcí ve veřejném sektoru se obecně lépe daří bojovat v Norsku, ve Švédsku či ve Finsku, žádný stát však není bez chyby,“ řekl novinářům šéf výboru Werner Langen.

Podle českého zpravodaje návrhu usnesení vycházejícího ze zprávy výboru Petra Ježka (ALDE) patří k zásadním doporučením otevření registru konečných majitelů firem veřejnosti, což by znemožnilo skrývat se za řetězce nastrčených společností. „Finančně analytické útvary zabývající se bojem proti praní špinavých peněz a daňovým únikům by měly být posíleny personálně i rozpočtově. Mají žalostně málo času a lidí na vyhodnocení jednotlivých podání, když jim někdo nahlásí podezřelou transakci,“ sdělil ČTK Ježek.

Výbor sestavil takzvaný černý seznam 17 států, které odmítají spolupracovat při zjišťování podrobností podezřelých finančních transakcí. Jsou mezi nimi převážně karibské a tichomořské ostrovní země.

Návrh počítá rovněž se zlepšením právní ochrany takzvaných whistleblowerů, kteří na případy daňových úniků upozorňují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek