Barnier: Londýn by neměl ustupovat od pátečních závazků

13.12.2017
Euroskop, čtk

Ministři odpovědní za evropskou problematiku v úterý doporučili, aby šéfové států a vlád 27 zemí Evropskéunie v pátek posunuli rozhovory o brexitu do další fáze. Novinářům to po úterním jednání ministerské Rady pro všeobecné záležitosti v Bruselu řekli ministr zahraničí předsednického Estonska Sven Mikser a unijní vyjednávač pro odchod Británie z EU Michel Barnier. Podle Barniera není možné, aby britská strana nyní ustupovala od závazků, které v pátek v Bruselu přijala Theresa Mayová.

Britská premiérka v pátek po několika dnech horečné diplomacie dosáhla v Bruselu politické shody se zástupci Evropské komise na tom, jak bude vypadat budoucí smlouva upravující britský odchod. Strany se tak dohodly na principech toho, jak budou řešit udržení práv občanů EU v Británii po brexitu, britské finanční závazky i situaci na irské hranici.

Pokud v pátek summit EU27 rozhodne, že tato domluva skutečně znamená dostatečný posun v jednáních, bude podle Barniera možné, aby experti připravili první návrh konkrétní „brexitové dohody“ do konce ledna příštího roku.

V pozvánce na summit Tusk státníkům připomněl, že na jednání o brexitu zbývá už jen deset měsíců. „Bude to urputný zápas s časem, kdy bude opět naše jednota klíčovou,“ uvedl předseda Evropské rady. Británie opustí EU na konci března 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek