Nizozemsko podporuje britské předsednictví v otázce rozpočtu EU

22.07.2005

Nizozemský předseda vlády vyzval k reformě rozpočtu EU, zejména s důrazem na změnu pokračují praxe poskytování dotací farmářům a regionům v bohatých členských zemích.

Nizozemský předseda vlády Jan Peter Balkende vyzval k reformě rozpočtu EU, zejména s důrazem na změnu pokračují praxe poskytování dotací farmářům a regionům v bohatých členských zemích. Své názory vyslovil v komentáři dnešního vydání britského Guardianu. Podle Balkendeho jsou si občané EU vědomi kolik prostředků do i z evropského putuje a jejich názor by mohl v budoucích letech velmi „zhořknout“.

Balkende zastává názor, že v současné době pomalého ekonomického růstu v Evropě, by bylo nezodpovědné zvyšovat celkový rozpočet. Nabízí proto podle svého názoru lepší řešení: reformovat existující rozpočet a tak se připravit na budoucnost. EU by měla mít podle něj na primární zájem na konsolidaci celého bloku, měla by usilovat o reformy a projevit solidaritu s méně prosperujícími členskými zeměmi.

„Evropské zemědělství je velmi důležité, a my nesmíme přehlížet farmáře a jejich rodiny. Ale současný systém, v rámci kterého odtékají z Bruselu obrovské prostředky na dotacích, nemůže vydržet do konce 21. století“, uvedl Balkende v komentáři. Není podle něj spravedlivé, že evropské dotace plynou regionům bohatých členských zemí a navrhuje je raději využít v chudších zemích EU. Balkende naopak podporuje návrh přesunou více evropských prostředků na vyšší podporu vědy a výzkumu, inovací a boje proti terorismu.

Nizozemský návrh na reformu evropského rozpočtu představuje silný hlas podpory pro britské předsednictví EU a britského premiéra Blaira. Právě Nizozemsko bylo jednou z pěti zemí, která odmítla finální návrh rozpočtu pro období 2007-2013, který byl předložen na červnové Summitu EU v Bruselu, a tím formálně podpořilo britský názor.

Sdílet tento příspěvek