Evropský parlament: Do kebabu se mohou přidávat fosfáty

13.12.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto masitého pokrmu tak získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, kterými údajně zlepšují jeho chuť. Odpůrci fosfátů se snažili prosadit námitku s odkazem na možná zdravotní rizika spojená s jejich konzumací.

Fosfáty, které na sebe vážou vodu a zvyšují šťavnatost masa, nejsou v současnosti v mraženém mase používaném pro přípravu kebabu povoleny. Zatímco úřady některých zemí, jako je Německo, jejich používání tolerují, další státy včetně České republiky je při kontrolách považují za zakázané, což má rozhodnutí EK změnit.

„Výjimku můžete udělit jen tehdy, pokud na základě vědeckých důkazů ta látka nepředstavuje ohrožení spotřebitele. A ty důkazy my zatím nemáme,“ řekl ČTK poslanec Pavel Poc (ČSSD), podle něhož EK vstřícným postupem vůči výrobcům kebabu postupuje nelegálně. Stejně jako on hlasovala pro námitku i další členka výboru pro životní prostředí Kateřina Konečná (KSČM), podle níž je zákaz fosfátů v kebabu v zájmu spotřebitelů.

Fosfáty jsou přípustné v čerstvém mase

Zatímco výbor přijetí námitky doporučil, na plénu se pro její schválení nenašla potřebná většina hlasů. Proti byli zvláště pravicoví politici.

„Důrazně se ohrazuji proti fámě, že Evropský parlament chce zakázat kebab. Nic takového nehrozí,“ uvedl europoslanec Stanislav Polčák (STAN), podle něhož se fosfáty běžně používají při výrobě cukrovinek či slazených nápojů.

Proti námitce hlasovala také liberální poslankyně Dita Charanzová (ANO) či lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. „Fosfáty jsou výslovně připuštěny v čerstvém mase a je zcela konzistentní, aby tomu tak bylo i v mraženém,“ uvedla s dovětkem, že jejich používání není ideální a mělo by se postupně snižovat. „Zákaz by měl přicházet v úvahu jen v případě látek, které jsou jednoznačně škodlivé i v zanedbatelném množství,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek