Lídři 25 zemí EU na summitu podtvrdili užší spolupráci v obraně

15.12.2017
Euroskop, čtk

Stálou posílenou spolupráci svých zemí v obranné oblasti včera na okraj prosincového summitu v Bruselu potvrdili premiéři či prezidenti 25 zemí Evropské unie. Státy hodlají kooperovat v řadě konkrétních projektů – známo už je 17 z nich – a zavazují se například k vyšším obranným výdajům. Státy mají sladit své obranné schopnosti a případně se specializovat tak, aby se jejich možnosti vhodně doplňovaly.

„Je to praktické vyjádření naší vůle budovat evropskou obranu,“ řekl při krátkém ceremoniálu novinářům předseda Evropské rady Donald Tusk. „Je to dobrá zpráva pro naše spojence a špatná zpráva pro naše nepřátele,“ dodal.

Premiéři a prezidenti bloku včera o obraně a bezpečnosti diskutovali, kromě jiného s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

„Po mnoho let byly nejsilnějším argumentem proti PESCO obavy, že by spolupráce vedla k oslabení NATO. Ale je to přesně naopak – silná evropská obrana NATO samozřejmě posiluje,“ upozornil.

PESCO posilí i spolupráci s NATO

EU a Severoatlantická aliance totiž v posledních měsících zesilují vzájemnou spolupráci v řadě konkrétních oblastí, od řešení kybernetických útoků po pomoc s námořními operacemi souvisejícími s migrační krizí ve Středozemním moři. Nově obě organizace kladou důraz na „vojenskou mobilitu“, tedy hladký a snadný pohyb vojáků a techniky po Evropě.

Právě projekt v rámci PESCO zaměřený na tuto problematiku, diplomaty přezdívaný „vojenský Schengen“, je jedním z trojice, do které se už nyní rozhodla zapojit Česká republika. Dalšími jsou rozvoj možností ve vojenském zdravotnictví a založení školícího střediska pro evropské výcvikové mise.

Český premiér Andrej Babiš novinářům v podvečer připomněl, že PESCO neznamená vznik „evropské armády“. Kromě významu pro případné evropské mise je spolupráce zemí unie v bezpečnostní oblasti důležitá také kvůli podpoře evropského obranného průmyslu, míní předseda vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek