Rakousko má novou vládu, povede ji 31letý Sebastian Kurz

18.12.2017
Euroskop, čtk

Rakousko bude mít ode dneška novou vládu. Čtrnáctičlenný kabinet v čele s lidoveckým kancléřem Sebastianem Kurzem složí dopoledne přísahu do rukou prezidenta Alexandera Van der Bellena. Na koalici se Rakouská lidová strana (ÖVP) na konci minulého týdne dohodla s pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) po téměř dvou měsících jednání.

Se vznikem nové vlády se Rakousko loučí s mnohaletou velkou koalicí i sociálnědemokratickým (SPÖ) kancléřem Christianem Kernem, jehož strana odchází do opozice. Jednatřicetiletý Kurz bude nejmladším šéfem vlády v Evropě. Vicekancléřem se stane osmačtyřicetiletý předseda FPÖ Heinz-Christian Strache.

Mezi programové priority nové vlády patří zpřísnění imigrační politiky, snížení daňové zátěže a byrokracie nebo i posílení přímé demokracie. Kurz, který dosud zastával post ministra zahraničí, deklaroval, že alpská republika bude i napříště orientovaná proevropsky.

Nejmladší šéf vlády v Evropě se již zítra setká s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem i s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, aby tak znovu potvrdil potvrdit proevropskou orientaci nové vlády složené z jeho lidovců (ÖVP) a pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek