Summit nevyřešil migrační kvóty, ale posunul brexitová jednání

18.12.2017
Euroskop, čtk

Dvoudenní summit zemí Evropské unie podle očekávání neodstranil spory kolem migrační problematiky. Debata prezidentů a premiérů členských států podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska ukázala, že hledání kompromisu v otázce přerozdělování migrantů podle kvót bude velmi těžké. Jednomyslnější byl názor na situaci kolem blížícího se odchodu Británie z EU. Účastníci souhlasili s posunutím vyjednávání o brexitu do druhé fáze, tedy k rozhovorům o podobě přechodného období a o budoucích vztazích. Dvě největší země EU – Německo a Francie – se mezitím shodly na tom, že chtějí do června příštího roku plán na reformu eurozóny.

Podle Tuska diskuse kolem migrace vyčistila vzduch a nyní bude možné se soustředit na hledání kompromisu, který lídři zemí EU projevili ochotu hledat, a to do června. Nový český premiér Andrej Babiš řekl, že v debatě o migraci „někteří byli dost agresivní“.

Vyjádřil ale přesvědčení, že zemím středu a východu EU, které kvóty odmítají, se může podařit získat pro svůj pohled další spojence. Německá kancléřka Angela Merkelová kritizovala chybějící „vnitřní solidaritu“.

Pokrok v první fázi, posun k druhé

V otázce brexitu lídři potvrdili, že se oběma stranám podařilo dosáhnout „dostatečného pokroku“ v první fázi rozhovorů. V ní se obě strany shodly na rámcové představě budoucí smlouvy o britském odchodu z EU na konci března 2019.

Přesný právní text smlouvy, která bude řešit zachování práv občanů EU v Británii po brexitu, finanční vyrovnání a režim na irské hranici, teprve musí být dohodnut, podle diplomatů by první nástin mohl být hotov na konci ledna.

Tusk řekl, že vyjednávání ve druhé fázi o budoucnosti bude dramatičtější a daleko větší výzva, než byly dosavadní rozhovory. Juncker britskou premiérku Theresu Mayovou, která zopakovala, že termín odchodu bude 29. března 2019, označil za tvrdou, chytrou, ale také přátelskou vyjednavačku.

Návrh reformy eurozóny možná již v červnu 2018

Německo a Francie daly najevo, že se chtějí do března shodnout na společném postoji k budoucnosti hospodářské a měnové unie. Na konkrétním plánu reformy eurozóny by se pak měly členské země shodnout do června.

Při eurosummitu, na který byli kromě prezidentů a premiérů zemí platících eurem pozváni také jejich kolegové z ostatních zemí Evropské unie s výjimkou Británie, která z EU odchází, premiér Babiš svým unijním kolegům potvrdil, že se bude snažit v Česku dokončit ratifikaci fiskálního paktu z roku 2012.

Babiš při této příležitosti také řekl, že Česká republika má zájem na dobrém fungování eurozóny. „Jak je známo, většina (českého) exportu směřuje do členských států EU a samozřejmě máme u nás i většinu investorů (z EU),“ připomněl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek