Nová rakouská vláda oživila spor kolem Jižního Tyrolska

18.12.2017
Euroskop, čtk

Protesty dnes na italské politické scéně vyvolala snaha nového rakouského kabinetu umožnit některým obyvatelům Jižního Tyrolska získat rakouské občanství. Příslušný návrh obsahuje program vlády kancléře Sebastiana Kurze, kterou dnes jmenoval prezident. Francie vyjádřila naději, že nová vláda konzervativní Rakouské lidové strany (ÖVP) a protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) bude respektovat „evropské hodnoty“. Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že bude sledovat, jaké budou evropské postoje nové vlády.

Zmínka o tom, že obyvatelé Jižního Tyrolska, kteří hovoří německy a ladinsky, budou moci získat rakouské občanství, se na přání FPÖ dostala do vládního programu. „Lidé z Jižního Tyrolska si budou moci požádat o rakouské občanství v roce 2018, nejpozději na počátku roku 2019,“ uvedl dnes rakouský poslanec Werner Neubauer, který má v FPÖ na starosti vztahy s Jižním Tyrolskem.

Výročí sta let od konce první světové války, po které Rakousko o Jižní Tyrolsko přišlo, by podle něj bylo ideálním datem pro zavedení navrhovaného opatření.

Tyrolsko bylo po rozpadu Rakouska-Uherska na základě smlouvy ze Saint-Germain z roku 1919 rozděleno na dvě části – rakouskou a italskou. Severní a východní část tvoří dnes samostatnou rakouskou spolkovou zemi, jižní je součástí italského autonomního regionu Tridentsko-Horní Adiže. Němčinu za svou mateřštinu v Jižním Tyrolsku označilo v roce 2011 70 procent lidí, románský jazyk ladinštinu čtyři procenta.

Itálie s tímto návrhem nesouhlasí

Proti snaze o udělení rakouského občanství obyvatelům Jižního Tyrolska se dnes postavili zástupci italské vlády i opozice. „Nová rakouská vláda vedená Kurzem je výrazem dalšího úspěchu nacionalistické fronty v Evropě,“ napsal na facebooku státní tajemník ministerstva zahraničí Benedetto Della Vedova.

Udílení občanství na základě etnického principu by podle něj mělo vážné následky na „multikulturní a otevřenou Evropu“. Della Vedova zároveň připomněl, že na podobném principu už v minulosti začalo občanství udělovat Maďarsko premiéra Viktora Orbána.

Předseda Evropské rady Donald Tusk, se kterým se Kurz v úterý v Bruselu setká, dnes vyjádřil přesvědčení, že Rakousko bude hrát „konstruktivní a proevropskou roli v Evropské unii“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek