Juncker pozval polského premiéra k jednáním na 9. ledna

20.12.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes pozval nového polského premiéra Mateusze Morawieckého na 9. ledna k jednání do Bruselu. Pozvánku zveřejnil na svém twitteru jen několik hodin poté, co jeho první místopředseda Frans Timmermans oznámil novinářům, že komise kvůli polské reformě soudnictví poprvé v historii EU sáhla k využití článku sedm lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí. Mluvčí polské vlády uvedla, že je Morawiecki ochotný se takové schůzky zúčastnit.

Komise dnes došla k závěru, že v Polsku existuje jasné riziko závažného porušení vlády práva a spustila zatím nikdy nepoužitý postup, na jehož konci zemi hrozí rozhodnutí ostatních států unie o pozastavení hlasovacích práv v Radě EU. Polsko rozhodnutí označilo za politicky motivované a oznámilo, že v reformě hodlá pokračovat.

„Je to těžký den pro Polsko, ale také pro EU. V takových chvílích je dialogu obzvláště zapotřebí,“ uvedl na twitteru předseda Evropské komise. V dopise také uvádí, že případného pracovního oběda nebo večeře s šéfem nové polské vlády by byl přítomen právě také Timmermans.

Místopředseda Evropské komise Timmermans dnes upozornil, že dva roky trvající opakované snahy o konstruktivní dialog s Varšavou, týkající se především polské reformy soudního systému, byly dosud neúspěšné. Komise nyní Polsku nabídla už čtvrté doporučení, jak věc může řešit a dala zemi tři měsíce ke změně postoje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek