Maďarsko hodlá vetovat řízení Evropské komise proti Polsku

21.12.2017
Euroskop, čtk

Maďarsko je připraveno vetovat včera zahájené řízení Evropské komise (EK) proti Polsku, řekl podle agentury MTI maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. Podle něj jde o „bezprecedentní a ohromující“ krok, kterým komise porušuje suverenitu Polska. Unijní exekutiva míní, že v Polsku je ohrožena vláda práva, a spustila proto dosud nepoužitý postup, na jehož konci mohou být Varšavě pozastavena hlasovací práva v EU.

„Polsko-maďarské přátelství a závazky maďarské vlády vůči smlouvám nám ukládají vystoupit proti kroku Evropské komise na všech fórech,“ citovala Semjéna MTI. Stanovisko Budapešti v této věci není překvapením. Maďarská vláda dlouhodobě slibovala, že případné postihy EK vůči Polsku zablokuje. Postup komise naopak podpořily Německo a Francie.

Samo Maďarsko se opakovaně stalo terčem kritiky Bruselu za některé sporné kroky vlády premiéra Viktora Orbána včetně snahy o vládní kontrolu některých médií.

Podle Semjéna komise svým rozhodnutím zásadně narušuje suverenitu Polska a „svévolně trestá demokraticky zvolené vlády“. Také jedná nespravedlivě, když některým státům umožňuje porušovat unijní dohody a poté zahájí „politicky motivované procedury“ proti polské vládě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek