V Katalánsku se dnes volí nový regionální parlament

21.12.2017
Euroskop, čtk

V Katalánsku se dnes konají předčasné volby do regionálního parlamentu této autonomní oblasti Španělska. Výjimečné jsou mimo jiné v tom, že je nevyhlásila katalánská vláda, ale centrální vláda v Madridu. Učinila tak poté, co koncem října poprvé v demokratické historii Španělska převzala kvůli separatistickým snahám katalánského vedení přímou správu nad autonomní oblastí.

Madrid si od voleb slibuje, že separatistické strany ve volbách ztratí absolutní většinu, kterou měly v katalánském parlamentu od minulých voleb z roku 2015. Bývalé katalánské vedení naopak doufá v silnější mandát od voličů pro jednání o nezávislosti.

Tu vyhlásil v rozporu se španělskou ústavou katalánský parlament 27. října a Madrid týž den se souhlasem španělského Senátu parlament rozpustil a odvolal tamní vládu.

Sesazená katalánská vláda i několik členů bývalého vedení katalánského parlamentu čelí nyní u madridského soudu obvinění ze vzpoury. Někteří z nich přitom znovu kandidují v dnešních volbách a dva exministři jsou od začátku listopadu ve vazbě. Ve vězení bylo i několik dalších exministrů, kteří byli posléze propuštěni na kauci. Pět členů sesazené katalánské vlády, včetně expremiéra Carlese Puigdemonta, uteklo do Bruselu a v případě návratu do Španělska jim hrozí zatčení.

Volební průzkumy předpovídají rekordní účast

Na 5,5 milionu Katalánců má možnost rozhodnout, zda separatistické strany získají společně absolutní většinu ve 135členném parlamentu. Podle posledních průzkumů, které předvídají rekordní účast víc než 80 procent, budou výsledky těsné.

O první místo se utká asi strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska, a separatistická strana Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr a exministr Oriol Junqueras je ve vazbě. Třetí podle průzkumů skončí Puigdemontova kandidátka Společně pro Katalánsko (JxCat).

Pokud ani separatisté, ani promadridské strany (socialisté, lidovci a Ciudadanos) nezískají absolutní většinu, budou jednání o vládě obtížná. Nový katalánský parlament má zasednout do 20 pracovních dnů od voleb. Poté má jeho vedení do deseti pracovních dnů navrhnout kandidáta na katalánského premiéra, jehož schvaluje celý parlament.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek