FT: Británie má po brexitu zájem o Transpacifické partnerství

04.01.2018
Euroskop, čtk

Británie začala neoficiálně jednat o připojení k Transpacifickému partnerství (TPP), aby podpořila svůj zahraniční obchod, až opustí Evropskou unii. Přestože Spojené státy před necelým rokem TPP opustily, zbývajících 11 členů jednání o dohodě o volném obchodu obnovilo, píše list Financial Times (FT).

Británie by se tak stala prvním členem TPP mimo oblast Tichého oceánu a Jihočínského moře. Náměstek ministerstva pro mezinárodní obchod Greg Hands v této souvislosti uvedl, že neexistují žádná geografická omezení, která by účasti Británie bránila.

Podle pravidel EU nemůže Británie uzavřít nové obchodní dohody, než unii opustí, což má být příští rok v březnu. Na jednání o případné dohodě je brzy i podle členů TPP. Představitelé Británie nicméně tuto myšlenku zmínili v posledních měsících na několika schůzkách s partnery z Austrálie, Nového Zélandu a dalších zemí TPP.

V porovnání s obchodními vazbami na Spojené státy a země EU je obchod Británie se státy TPP zanedbatelný. Japonsko, které je největší ekonomikou v rámci TPP, mělo v roce 2016 na exportu z Británie podíl 1,6 procenta. Zatímco na trhy všech 11 zemí TPP zamířilo necelých osm procent britského vývozu, na německý trh to bylo 11 procent.

Totéž platí pro britský vývoz finančních a dalších služeb. V prvním pololetí loňského roku činila hodnota tohoto exportu do Japonska asi 1,7 miliardy liber (téměř 49 miliard Kč), což představuje zhruba desetinu vývozu do USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek