Mayová zřídí nový post v britské vládě pro brexit bez dohody

08.01.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová se chystá jmenovat ministerského náměstka, jehož agendou bude vytvořit scénář vystoupení Británie z Evropské unie, pokud se Londýn s Bruselem nedohodnou. Náměstek v nově vzniklé funkci bude spadat do resortu ministerstva pro brexit a bude se účastnit schůzek kabinetu. Mayová má dnes oznámit obměnu zhruba čtvrtiny ministrů svého kabinetu, chce upevnit svou pozici, napsal britský tisk.

Britská premiérka má dále jmenovat náhradníka bývalého šéfa svého kabinetu Damiena Greena, který rezignoval kvůli sexuálnímu skandálu. Jeden z nejbližších spojenců premiérky, měl údajně v roce 2008 ve svém počítači v poslanecké kanceláři dětskou pornografii. Podle televize BBC rezignoval poté, co vyšlo najevo, že o této věci poskytl „nepřesná a zavádějící“ vyjádření.

Nástupcem Greena by podle listu The Telegraph mohl stát nynější ministr zdravotnictví Jeremy Hunt. Deník The Independent vedla Hunta zmiňuje ještě věrného spojence Mayové a současného ministra dopravy Chrise Graylinga.

Ministr zahraničí Boris Johnson, ministr financí Philip Hammond, ministryně vnitra Amber Ruddová a ministr pro brexit Davida Davise si své pozice pravděpodobně uchovají, napsala agentura DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek