Londýn nelibě nese varování EU před brexitem bez dohody

10.01.2018
Euroskop, čtk

Britský ministr pro brexit David Davis si v prosinci stěžoval v dopise předsedkyni vlády Therese Mayové, že Brusel poškozuje britské zájmy tím, že hovoří o hrozbách, kterým mohou čelit britské firmy, pokud Británie opustí Evropskou unii bez dohody o brexitu. Informovala o tom včera agentura Reuters.

Davis zároveň v textu uvedl, že si nechal udělat právní rozbor, zda Brusel neporušuje práva Británie jako členského státu, když informuje firmy o rizicích, která by pro jejich obchodní zájmy představoval odchod země z EU bez dohody. O dopise jako první informoval list Financial Times a jeho existenci potvrdilo ministerstvo pro brexit, uvedl Reuters.

„EU přijala řadu opatření, která ohrožují dohody nebo smlouvy v případě (brexitového) scénáře ‚bez dohody‘ a/nebo které by mohly vyžadovat, aby se společnosti v Británii přestěhovaly do jiného členského státu,“ uvádí se v textu. Činitel ministerstva pro brexit, citovaný Reuters, v této souvislosti obvinil Evropskou komisi, že v „řadě případů“ zachází už s Británií nečistým způsobem, ačkoli je stále členskou zemí.

Davis si stěžoval, že orgány EU varují firmy v Británii, že po brexitu v březnu 2019 se království stane takzvanou „třetí zemí“, s níž bude nakládáno stejně jako s kteroukoli jinou za vnějšími hranicemi unie. Proto jim mimo jiné radí, aby přesídlily do jiné země EU nebo Evropského hospodářského prostoru. Přehlížejí prý přitom záměr Londýna vyjednat pobrexitové přechodné období, kdy by vazby mezi EU a Británií měly být i nadále relativně těsné, a to do uzavření budoucí obchodní dohody mezi oběma stranami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek