Polský premiér se sešel s Junckerem

10.01.2018
Euroskop, čtk

Polský premiér Mateusz Morawiecki se včera večer v Bruselu setkal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Na uspořádání pracovní večeře se oba politici dohodli na okraj summitu EU v prosinci. Stalo se tak jen krátce poté, co EK po měsících neúspěšných diskusí v prosinci oznámila, že podle ní v Polsku hrozí vážné porušení vlády práva.

Komise 20. prosince poprvé v historii spustila vůči členské zemi unie postup podle příslušných ustanovení unijní smlouvy týkajících se možného porušování základních evropských hodnot.

Zahájení řízení předcházely dva roky opakovaných snah o dialog s Varšavou, které se týkaly především polské reformy soudního systému. Komise se nakonec v prosinci obrátila na ostatní členské země EU, aby posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení. Státy by se měly věcí poprvé zabývat ještě tento měsíc.

Celý proces může posléze teoreticky vyústit v to, že další státy EU se rozhodnou Varšavu zbavit hlasovacích práv. Je to však nepravděpodobné, neboť Maďarsko už dalo najevo, že při hlasování o věci, kdy je potřeba jednomyslné rozhodnutí všech zemí EU, své polské kolegy podpoří.

Změny ve vedení polských ministerstvech

Kabinet, který od prosince Morawiecki vede, včera prodělal ve Varšavě personální změny. Polský prezident Andrzej Duda odvolal mimo jiné ministry obrany, zahraničí a ochrany životního prostředí, s jejichž jmény se spojovaly ostré spory s opozicí a bruselskými institucemi EU o ohrožení právního státu v Polsku či o kácení v chráněném Bělověžském pralese.

Jednání Morawieckého a Junckera, po němž se nečekají žádné oficiální výstupy, by se mohlo dotknout i žalob, které komise podala na Polsko, Česko a Maďarsko kvůli jejich odmítavému postoji k přerozdělování migrantů v rámci EU podle kvót.

Další spornou otázkou může být právě kácení v Bělověžském pralese.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek