Rakousko bude jednat s dalšími státy o omezení přídavků

10.01.2018
Euroskop, čtk

Rakousko bude jednat s dalšími zeměmi o svém návrhu, jak omezit vyplácení přídavků cizincům pracujícím v alpské republice na jejich děti, které žijí v jiných členských zemích EU. Nová pravidla by Vídeň chtěla prosadit na celounijní úrovni. Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová to řekla po včerejší schůzce se státním tajemníkem (náměstkem) slovenského ministerstva zahraničí Ivanem Korčokem. Slovensko podle Korčoka očekává, že případné změny nebudou diskriminovat jeho občany.

„Co se týče rodinných přídavků, je to něco, co se v Rakousku probírá jako otázka férovosti na evropské úrovni. Přejeme si celoevropskou indexaci. Detaily přenecháme resortním kolegům, kteří by měli vést dialog,“ uvedla Kneisslová na tiskové konferenci. Ohledně takzvané indexace přídavků zmínila rozdílnou životní úrovni v jednotlivých státech EU.

Podle dřívějších informací by příslušný zákon o indexaci měl přinést Rakousku úspory ve výši zhruba 114 milionů eur (2,9 miliardy korun). V roce 2016 do evropského zahraničí putovalo z Rakouska 273 milionů eur (téměř sedm miliard korun) určených 132.000 dětí. V Rakousku pracující Slováci dostali na děti žijící ve vlasti 63 milionů eur, Češi 18 milionů eur.

Korčok: Očekáváme princip nediskriminace

Slovensko očekává, že nová pravidla nebudou diskriminovat Slováky, kteří legálně pracují v Rakousku a kteří tam platí daně a odvody. „Vnímáme to jako důležitou otázkou evropskou práva. Mobilita je silnou a základní otázkou fungování vnitřního trhu (EU). Očekáváme, že bude striktně uplatněn princip nediskriminace,“ řekl Korčok.

Již při předchozím pokusu rakouských lidovců (ÖVP) o indexaci přídavků na děti na počátku loňského roku Evropská komise dala ale najevo, že by ji nepovažovala za slučitelnou s evropským právem.

Kneisslová před novináři zmínila vyjádření rakouského kancléře Sebastiana Kurze, že kvóty na přerozdělování uprchlíků v zemích EU nejsou správným řešením. „Je třeba najít řešení, které se nesmí omezovat jen na kvóty,“ řekla ministryně, která na svou první zahraniční cestu ve funkci šéfky rakouské diplomacie zavítala právě na Slovensko, jež spolu s Českou republikou a dalšími státy migrační kvóty dlouhodobě odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek