Vedení katalánského parlamentu podalo stížnost k soudu

10.01.2018
Euroskop, čtk

Prozatímní vedení katalánského parlamentu podalo stížnost ke španělskému ústavnímu soudu na říjnové převzetí autonomie Katalánska centrální vládou v Madridu. Podle vedení parlamentu nebyl tento krok nutný, neboť vyhlášení nezávislosti Katalánska bylo „pouhým rétorickým prohlášením“. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia. Volba nového vedení bude podle médií patrně velmi složitá, neboť hrozí pat mezi separatisty a stoupenci jednotného Španělska.

Ve stížnosti, kterou prozatímní vedení parlamentu schválilo koncem prosince, se mimo jiné uvádí, že vláda v Madridu neměla sama rozpouštět katalánský parlament a odvolávat regionální vládu. Podle vedení parlamentu měl Madrid k takovému kroku vyzvat tehdejšího katalánského premiéra Carlese Puigdemonta.

Španělská vláda převzala přímou správu nad Katalánskem koncem října, když tamní regionální parlament, v němž měli většinu separatisté, přijal rezoluci o nezávislosti Katalánska. Madrid tak aplikoval článek 155 španělské ústavy, který po schválení horní komorou španělského parlamentu umožňuje převzít autonomii nad regionem, pokud jeho vedení porušuje ústavu či španělské zákony.

Tento článek byl v případě Katalánska zcela aplikován poprvé ve čtyřicetileté historii demokratického Španělska. Předtím byl článek 155 použit pouze jednou, a to v roce 1989 v případě Kanárských ostrovů, kde však k samotnému převzetí autonomie nedošlo.

Stížnost k ústavnímu soudu na aplikaci článku 155 nyní podalo prozatímní vedení katalánského parlamentu, které zastupuje parlament od jeho rozpuštění koncem října. Vedení nového parlamentu, který vzešel z voleb 21. prosince, bude vytvořeno na ustavující schůzi svolané na 17. ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek