Podle Junckera patří Bulharsko do schengenu i do eurozóny

12.01.2018
Euroskop, čtk

Bulharsko má své místo v Evropě, ale také své místo v schengenském prostoru a své místo v eurozóně, prohlásil včera večer v Sofii předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Potěšil tak bulharského premiéra Bojko Borisova i další představitele balkánské země, která včera slavností v sofijském Národním divadle zahájila své půlroční fungování v roli předsednické země Evropské unie.

Bulhaři pravidla potřebná pro vstup do schengenského prostoru volného pohybu plní už několik let, stejně jako sousední Rumunsko ale součástí Evropy bez vnitřních hranic nejsou. Včera místní ministryně pro EU Liljana Pavlovová v této souvislosti hovořila dokonce o diskriminaci své země. Bulharší politici také dávají najevo, že by v příštích měsících mohli učinit kroky potřebné k následnému vstupu do eurozóny, stav jejich financí s nulovým deficitem a nízkou mírou zadlužení jim to umožňuje.

V Národním divadle, které bylo v centru Sofie ostře střeženým prostorem, ale největší úspěch sklidil předseda unijních summitů Donald Tusk, který celé své vystoupení přednesl v plynulé bulharštině. A když na závěr prohlásil, že by místní premiér Borisov, muž urostlé postavy a bývalý aktivní sportovec, byl postrachem „nejednoho thráckého bojovníka“, odměnili jej přítomní v sále dlouhým aplausem.

Ostatní vystoupení se držela spíše současné politiky, jako je snaha opět nabídnout zemím západního Balkánu evropskou perspektivu, či potřeba najít v příštích měsících uvnitř EU shodu na řadě důležitých a sporných témat. Bulhary čeká diskuse o reformě unijního azylového systému i začátek debat o podobě příštího víceletého finančního období. Před startem ostrých diskusí uvnitř bloku proto včera ze Sofie opakovaně znělo zdůrazňování motta předsednické země: „Společně jsme silní“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek