Vyjednávači o nové německé vládě dosáhli průlomu

12.01.2018
Euroskop, čtk

Vyjednávači konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) dosáhli podle agentury DPA i dalších médií po celonočním jednání průlomu v sondovacích rozhovorech o nové německé vládě. Pokračování dosavadní velké koalice se tak zase o krok přiblížilo.

O tom, že to bude těžký den, už ve čtvrtek ráno při příchodu na jednání hovořila kancléřka Angela Merkelová (CDU). Ani ona ale zřejmě nepočítala s tím, že maratonské vyjednávání potrvá celých dalších 24 hodin. Rozhovory, které měly původně skončit už ve čtvrtek večer, zkomplikovaly zejména spory v uprchlické a daňové politice.

Kompromis, kterého dosáhli předsedové stran a jejich poslaneckých klubů, ještě musí schválit ostatní vyjednávači.

Pak by o něm politici měli informovat média. Trojice předsedů – Merkelová, Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) – je už podle německých médií každopádně připravena svým stranám doporučit zahájení vlastních koaličních rozhovorů.

Řada sociálních demokratů zůstává skeptická

Největší problém přesvědčit o nich stranické kolegy bude mít zřejmě šéf SPD Schulz. Řada sociálních demokratů, kteří v zářijových parlamentních volbách dopadli nejhůře od druhé světové války, je totiž k obnovení velké koalice nadále velmi skeptická a raději by stranu směřovala do opozice.

Schulz proto na příští týden chystá cesty po regionech, kde chce spolustraníky přesvědčovat o tom, aby na sjezdu 21. ledna hlasovali pro zahájení koaličních rozhovorů.

I když budou sociální demokraté nakonec pro, nepočítají ani optimisté s tím, že by nová vláda vznikla dříve než v březnu. Už nyní přitom politici překonali všechny rekordy. Sestavit po volbách vládu ještě ve spolkové republice nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek