Britská labouristická opozice nechce nové referendum o brexitu

15.01.2018
Euroskop, čtk

Britská opoziční Labouristická strana nepodporuje konání druhého referenda o členství Británie v Evropské unii a ani k němu nevyzývá, řekl to včera vůdce labouristů Jeremy Corbyn. Podle průzkumů by nyní většina Britů hlasovala proti vystoupení z unie, avšak stejně tak si většina konání dalšího referenda nepřeje.

Corbyn řekl, že labouristé „nepodporují ani nevyzývají k uspořádání druhého referenda“. „Vyzýváme ke smysluplnému hlasování v parlamentu,“ řekl.

Kdo naopak stojí o uspořádání dalšího „brexitového“ referenda, je bývalý předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. V rozhovoru, který včera zveřejnil list Observer, řekl, že výsledek referenda z roku 2016 je ohrožen rostoucím vlivem příznivců setrvání Británie v unii.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová včera prohlásila, že k tomu, zda by se mělo konat další referendum o nezávislosti Skotska, bude schopná se vyjádřit do konce roku až podle toho, jak se budou vyvíjet jednání mezi Británií a Evropskou unií. Sturgeonová vedla kampaň před referendem o brexitu z roku 2016 za setrvání v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek