Slovinsko se chystá žalovat Chorvatsko u Soudního dvora EU

15.01.2018
Euroskop, čtk

Slovinsko už připravuje kroky k podání žaloby na sousední Chorvatsko u Soudního dvora Evropské unie kvůli sporu o Piranský záliv a odmítání Záhřebu naplnit arbitrážní rozhodnutí, jež vyšlo Lublani vstříc. Podle agentury STA to v pátek řekl ministr zahraničí Karl Erjavec.

Šéf slovinské diplomacie uvedl, že Lublaň v souladu s unijními právními předpisy žalobu nejprve předá koncem února Evropské komisi. Ta potom bude mít tři měsíce na její posouzení, než se rozhodne, zda se na evropský soud v Lucemburku obrátí sama, nebo nechá věc postoupit unijní justici Slovinsku.

O námořní hranici v Piranském zálivu, který Chorvaté nazývají Savudrijskou valou, se obě země přou od nabytí nezávislosti v roce 1991. V roce 2008 kvůli tomu Slovinsko několik měsíců blokovalo rozhovory o přijetí Chorvatska do EU. V roce 2009 se pak vlády dohodly na arbitráži.

Arbitráž přiznala Slovinsku koridor na volné moře

Koncem loňského června mezinárodní arbitrážní soud přiznal Slovinsku značnou část zálivu a koridor, jenž Slovincům umožňuje přístup na volné moře. Záhřeb soud ale už v roce 2015 označil za zkompromitovaný a jeho rozhodnutí proto odmítá akceptovat.

Slovinsko koncem loňského roku oznámilo, že začíná arbitrážní verdikt realizovat a pohrozilo chorvatským rybářům pokutami ve výši až desítek tisíc eur (stovek tisíc korun), pokud budou lovit ve vodách, jež Slovinci považují za své na základě arbitrážního rozhodnutí.

Chorvatsko souseda v reakci varovalo před jednostrannými akcemi a vyzvalo k řešení sporu dialogem. Slovinsko se ovšem k dalšímu vyjednávání vracet nechce. Záhřeb dal také najevo, že případné pokutování chorvatských rybářů může recipročně uplatnit proti rybářům slovinským.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek