Řecký parlament přijal další balík reforem požadovaných věřiteli

16.01.2018
Euroskop, čtk

Řecký parlament včera schválil balík nových reformních opatření, která jsou podmínkou pro pokračování zahraniční finanční pomoci zadlužené zemi. Informovala o tom řecká média. Změny se dotýkají daní, energetiky i práce. Vedou k restrukturalizaci sociálních dávek na děti, zavádějí nové postupy pro uzavírání a splácení půjček a také ztěžují odborům možnost vyhlašovat stávku.

Pro hlasovalo 154 poslanců vládní koalice levicové formace SYRIZA a nacionalistické strany Nezávislí Řekové. Proti byli zástupci jinak značně nesourodé opozice tvořené konzervativní Novou demokracií, centristy či neonacisty ze strany Zlatý úsvit. Liberálové se ale zdrželi hlasování o zpřísnění podmínek pro vyhlašování stávek, které se v zemi konají jak na běžícím pásu.

Přerušení výkonu práce jako forma protestu je napříště možná, jen pokud bude s takovým krokem souhlasit více než polovina členů odborů. Dosud stačil souhlas 20 procent odborářů a v některých případech jen rozhodnutí předsednictva.

Na protest proti novým úsporným opatřením a reformám dnes řada zaměstnanců po celém Řecku stávkovala. Zcela ochromena byla městská hromadná doprava v Aténách. Chaos panoval také v meziměstské a letecké dopravě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek