Komise chce více podpořit výuku digitálních technologií v EU

17.01.2018
Euroskop, čtk

Vyšší podpora širokopásmového internetu ve školách, ale i snaha zvýšit zájem dívek o informační technologie a další body jsou součástí plánu, který dnes představila Evropská komise a který se týká „digitálního vzdělávání“. Pomoci má lidem v EU i vzdělávacím institucím s lepší adaptací na nynější rychle se měnící společnost.

Podle evropské komisařky pro digitální ekonomiku a společnost Mariji Gabrielovou se změny netýkají jen těch, kdo s digitálními a informačními technologiemi pracují – ovlivňují život celé společnosti.

„A mezera v dovednostech je značná. Asi 90 procent bude vyžadovat určitou úroveň počítačové gramotnosti, ale základní dovednosti chybějí 44 procentům Evropanů,“ upozornila.

Cílem plánu je nejen lepší využívání moderních technologií ve výuce, ale právě i zvyšování digitální gramotnosti, tedy znalostí toho, jak s počítači a další výpočetní technikou pracovat. Součástí má být důraz na bezpečné chování na internetu, mediální gramotnost – tedy schopnost rozlišovat mezi důvěryhodnými a nedůvěryhodnými zdroji informací – a „kybernetickou hygienu“.

Digitální akční plán, který dnes spolu s Gabrielovou představil také eurokomisař pro vzdělávání Tibor Navracsics, není jedinou novou iniciativou Evropské komise ve vzdělávací oblasti. V úterý Komise přijala také své doporučení členským zemím týkající se celoživotního vzdělávání, které by také mělo pomoci lidem s adaptací na měnící se svět.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek