Česko a Polsko budou apelovat na urychlené přijetí rozpočtu EU

22.07.2005

Polský premiér Belka bude o česko-polské iniciativě v otázce evropského rozpočtu hovořit s britským premiérem Tonym Blairem.

Premiéři Polska a ČR Marek Belka a Jiří Paroubek se společně obrátí na Velkou Británii, aby jako předsednická země EU co nejdříve zveřejnila své záměry k ekonomickým reformám unie a k přípravě rozpočtu na roky 2007 až 2013. Předseda polské vlády dnes novinářům řekl, že změny v ekonomikách zemí EU jsou nezbytné, avšak nelze je ztotožňovat s přípravou unijního rozpočtu.

V pátek bude Belka o česko-polské iniciativě telefonem hovořit s premiérem Tonym Blairem. „Jde o to, abychom se v co nejkratší době dozvěděli něco o britských záměrech ve vztahu k reformám,“ uvedl Paroubek. Podle Belky se ČR ani Polsko ekonomickým reformám nebrání. Britský ministr zahraničí Jack Straw v pondělí v Bruselu naznačil, že Londýn hodlá předložit návrh rozpočtového výhledu v listopadu.

„V případě rozpočtu unie je nutný kompromis,“ řekl dnes Belka. Český premiér zopakoval, že rozpočet EU by měl být schválen do konce roku. Prosazuje to i visegrádská čtyřka, kde je vedle Polska, Česka také Maďarsko a Slovensko. Náměstek českého ministra zahraničí Vladimír Müller v pondělí v Bruselu tlumočil zájem V4, aby se finanční perspektiva dokončila ještě za britského předsednictví.

Podle diplomatů v Bruselu budou Britové vycházet z posledního „balíčku“ předloženého v červnu Lucemburskem, který neprošel právě pro odpor Británie. Jistou naději na úspěch vyvolala slova francouzského ministra Philippa Douste-Blazyho, podle něhož Francie souhlasí s britským přáním provést zásadní reformu rozpočtové politiky EU. Po summitu přitom vypadala rychlá dohoda mezi Francií a Británií nepravděpodobně.

Sdílet tento příspěvek