EU se dohodla na přechodném období pro Británíi

30.01.2018
Euroskop, čtk

Sedmadvacet zemí Evropské unie se včera dohodlo, že po odchodu Británie z bloku v březnu příštího roku nabídne zemi přechodné období v délce 21 měsíců, tedy do 31. prosince 2020. V Británii má podle představ Bruselu během něj platit unijní právo, včetně nově přijatých pravidel a jurisdikce evropského soudu. Británie ale jako stát mimo EU již nebude mít zastoupení v jejích institucích a jejím rozhodovacím procesu.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové v reakci na unijní dohodu uvedl, že předsedkyně vlády tento krok uvítala. Dodal nicméně, že Londýn a Brusel se ale „ve více než jednom bodě“ chystané dohody o přechodném období neshodují.

Přijetí vyjednávacích směrnic dalo Evropské komisi a jejímu vyjednavači Michelu Barnierovi mandát začít s britskou stranou o přechodném období jednat. Jeho cílem je vyhnout se prudké změně pravidel pro občany i podniky po brexitu a připravit dohodu o budoucích obchodních vztazích.

Barnier ale včera zdůraznil, že dohodu o přechodném období nebude možné uzavřít bez dohody o podmínkách rozluky, na níž je podle něj potřeba ještě pracovat. Je také zásadní, aby Británie vyjasnila svou pozici ohledně budoucích obchodních vztahů, dodal vyjednavač.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek