Kurz a Orbán po setkání ve Vídni: Schengen je potřeba zachovat

31.01.2018
Euroskop, čtk

Migrace teď představuje největší hrozbu pro budoucnost Evropy. Ve Vídni to včera po setkání s rakouským protějškem Sebastianem Kurzem řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Vyzval přitom k zachování schengenského prostoru, což ale podle něj předpokládá důkladné zabezpečení jeho vnějších hranic. Kurz řekl, že Rakousko chce plnit roli mostu mezi visegrádskou skupinou (V4) a ostatními členskými zeměmi EU. Součástí V4 je Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Schengenský režim je podle šéfa maďarské vlády možné ochránit, „pokud ho ochránit chceme“. Zdůraznil, že vnější hranice schengenského prostoru by měly zůstat zavřené, aby ty vnitřní mohly dál být otevřené. V současnosti jsou podle něj vnější hranice otevřené a ty vnitřní mají být uzavírány.

„To je přesný opak toho, co označujeme jako Schengen,“ podotkl Orbán. „Já podporuji v té nejradikálnější podobě ochranu vnější hranice tak, jak to učinilo Maďarsko stavbou plotu,“ řekl maďarský politik, který vyzdvihl příspěvek Maďarska k ochraně vnějších hranic EU. „V Maďarsku nejsou žádní ilegální migranti,“ dodal.

Kurz a Orbán: Chceme silnou ochranu hranic EU

Orbán i Kurz podle agentury DPA také prohlásili, že jejich země se chtějí vzhledem k ilegálnímu příchodu mnoha migrantů společně zasadit o silnou ochranu vnějších hranic EU.

Oba šéfové vlád rozhodně odmítli spekulace médií o možném rozšíření takzvané visegrádské skupiny o Rakousko. Kurz podle DPA ujistil, že Rakousko se nechce připojit k eurokritickým visegrádským státům. Alpská republika podle něj usiluje spíš o roli mostu mezi visegrádskými zeměmi a ostatními státy EU. „Musí být naším cílem odbourávat napětí v Evropské unii, abychom se společně stali opět silnějšími,“ citovala DPA lidoveckého kancléře.

Orbán podotkl, že visegrádským státům jde přednostně o stabilitu, a proto i na posledním setkání v Budapešti znovu potvrdily, že se nechtějí rozšiřovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek