Evropská komise chce dostupnou a kvalitnější pitnou vodu

02.02.2018
Euroskop, čtk

Zvýšit dostupnost i kvalitu a zdravotní nezávadnost pitné vody v EU má návrh, který ve čtvrtek představil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Jedním z plánů je například podpora výstavby zařízení umožňujících volný přístup k pitné vodě na veřejných místech, ale také ve veřejných budovách či na úřadech.

„Navrhujeme modernizovat předpisy EU tak, aby zaručovaly kvalitnější pitnou vodu a snazší přístup k ní všude tam, kde je to nejvíce potřeba,“ poznamenal Timmermans.

Cílem je také zvýšit kvalitu pitné vody do domácností tak, aby lidé začali důvěřovat pitné vodě z kohoutků. Nižší spotřeba balené vody by podle odhadů komise mohla znamenat pro domácnosti v EU úspory až 600 milionů eur (asi 15 miliard Kč) ročně. Sníží se množství plastových lahví v odpadu i tím i množství odpadu v mořích.

Novelou směrnice o pitné vodě chce Komise také zlepšit přístup ke kvalitní vodě ohroženým a marginalizovaným skupinám obyvatel. Na seznam kritérií pro posuzování zdravotní nezávadnosti vody přibydou také legionella a chlorečnany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek