Jourová chce zařadit dvojí kvalitu potravin mezi nekalé praktiky

02.02.2018
Euroskop, čtk

Eurokomisařka Věra Jourová navrhne v dubnu Evropské komisi, aby zařadila různou kvalitu potravin v podobných obalech na seznam nekalých obchodních praktik. V dubnu také představí metodiku kontrol v Unii, podle které by se měly dozorové orgány řídit. Na metodice nyní pracují zástupci 15 členských států. Jourová to dnes řekla na tiskové konferenci.

„V dubnu bude Komise schvalovat nový seznam nelegálních praktik,“ uvedla Jourová. Na seznamu by se měla objevit právě odlišná kvalita potravin.

Jourová chce dále navrhnout, aby se spotřebitelé mohli spojit proti výrobcům v případě zjištění odlišné kvality potravin v různých státech a podávat hromadné žaloby. „Myslíme zcela vážně, že vymýtíme dvojí kvalitu potravin ze společného evropského trhu,“ dodala.

Po vytvoření metodiky by měly začít intenzivnější kontroly ze strany členských států. České ministerstvo zemědělství na ně má letos vyhrazen milion korun, dodal ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO).

Častou argumentací výrobců jsou podle Jourové různé chuťové preference v jednotlivých státech EU. To ale podle ní může být abstraktní pojem. Pokud výrobce, jako příklad uvedla Coca-Colu, prokáže, že provedl rozsáhlé testování chuťových preferencí, bude moci mít rozdílné složení i nadále, dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek