Barnier varoval, že přechodné období po brexitu nemusí nastat

09.02.2018
Euroskop, čtk

Mezi pohledem sedmadvaceti zemí EU a Británie na podobu možného přechodného období po britském odchodu z unie jsou nadále zásadní rozdíly, upozornil dnes v Bruselu vyjednávač bloku pro brexit Michel Barnier. Je potřeba je vyřešit rychle, ideálně do března. Pokud se to nepodaří, nemusí se přechodné období vůbec stát realitou, varoval.

„Přechodné období není daná věc,“ upozornil dnes Barnier na tiskové konferenci po skončení prvního kola jednání obou stran od prosince. Před novináře přišel sám, při podobných případech v minulosti přitom obvykle o závěru jednacího kola informoval společně se svým britským protějškem Davidem Davisem.

Evropská unie předpokládá, že v přechodném období bude Británie členem společného trhu, a zároveň se na ní budou vztahovat všechny povinnosti z toho plynoucí. Jako země mimo EU ale už nebude mít zastoupení v unijních orgánech a institucích a nebude se tak podílet na rozhodování o podobě pravidel. „Je málo času. Máme únor a příští říjen je třeba mít dohodu hotovou a připravenou k ratifikaci,“ poznamenal Barnier.

Barnier také uvedl, že britská strana zatím stále nenabídla žádnou konkrétnější představu ohledně budoucího uspořádání vzájemných vztahů

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek