Mayová v brzké době nastíní cestu Británie z EU

12.02.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová během několika příštích týdnů vystoupí s projevy, v nichž nastíní cestu Británie z Evropské unie; první z nich se čeká tento týden. Podobné proslovy chystají i někteří ministři její vlády. Británie doufá, že příští měsíc uzavře dohodu o přechodném období po brexitu a že během letoška vyjedná dlouhodobou obchodní smlouvu. Nicméně Brusel dal tento týden najevo, že dohoda o přechodném období vůbec není jistá a že Londýn musí dát najevo, co od unie chce.

„Je to v našem zájmu a je to v zájmu EU. Myslím, že zdravý rozum zvítězí,“ odpověděla britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová na otázku, zda se dohody o přechodném období podaří dosáhnout. Mayová a její kolegové z vlády o různých aspektech britského odchodu z EU chtějí mluvit v sérii projevů, pro něž se vžilo označení „cesta k brexitu“.

„S tím, jak postupujeme po této cestě do budoucnosti, vyjasníme více podrobností, aby bylo jasnější, jak nový vztah (s EU) prospěje lidem ve všech částech naší země,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z kanceláře premiérky.

Mayová prý s prvním projevem vystoupí příští sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově, kde má mluvit o bezpečnostních vazbách, jaké chce mít Británie s EU. Její ministři se zaměří na práva pracovníků nebo obchod. Jako první se chystá ve středu vystoupit šéf britské diplomacie Boris Johnson, který patří mezi nejhlasitější zastánce odchodu Británie z Evropské unie. Naopak ministr financí Philip Hammond, považovaný za nejproevropštějšího člena současné vlády, projev mít nebude.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek