Odbourejme své spory, vyzval Villepin Blaira

25.07.2005
Ve vztahu mezi Francií a Velkou Británií se možná blýská na lepší časy. Obě strany chtějí bojovat za „silnější Evropu“.

Ve vztahu mezi Francií a Velkou Británií se možná blýská na lepší časy. Obě strany si dnes vyměnily smířlivé zprávy. Francouzský premiér Dominique de Villepin dnes při vzájemném setkání vyzval svého britského kolegu Blaira, aby obě země odložily stranou své spory a spojí je v boji proti terorismu a za „silnější Evropu“. Podle Villepina se také obě země, i když jednání mezi nimi nebyla vždy jednoduchá, vždy snažily nalézt řešení, které by bylo efektivní a ziskové pro Evropu.

Jinak se dnešní jednání odehrávalo ve znamení diskuse o boji proti terorismu. Francouzský šéf vlády navrhl Blairovi konkrétní opatření v boji proti terorismu, které by podle něj britská strana měla zahrnou do plánu svého předsednictví. Podle Blaira si obě země potřebují vybudovat vztah, který by byl užitečný pro obě země a který by byl cestou k debatě „o zítřku Evropy“.

Roztržka mezi oběma stranami vznikla především kvůli nedohodě o návrhu evropského rozpočtu pro období 2007-2013 na červnovém summitu v Bruselu, kdy VB se odmítla vzdát svého rabatu z částky, kterou platí do unijního rozpočtu. Byla tak jednou z pěti zemí, kvůli které nebyl návrh přijat. Britská strana také Francii vyčítala její vysoké zemědělské dotace, které z unie pobírá. K vzájemnému vztahu nepřispěly ani kandidatury hlavních měst obou zemí na pořádání olympiády v roce 2012, které nakonec po tvrdém boji získal Londýn.

Po londýnských teroristických útocích, při kterých zahynulo 56 osob, se ovšem situace mírně změnila. Francie se postavila za britské předsednictví v otázce boje proti terorismu.

Sdílet tento příspěvek