Proceduru Komise vůči Polsku označilo Slovensko za krajní řešení

13.02.2018
Euroskop, čtk

Slovensko je pro pokračování dialogu mezi Evropskou komisí a Polskem a návrh Evropské komise na postup proti Varšavě ohledně možného porušení zásad právního státu označilo až za krajní řešení. V návrhu slovenské pozice k postupu komise to uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

Komise loni v prosinci zahájila právní proceduru vůči Polsku s odůvodněním, že v zemi hrozí riziko závažného porušení vlády práva. Důvodem byly hlavně polské reformy soudního systému. „Slovenská republika stále vnímá prostor pro pokračování diskuse, a to zvláště s ohledem na zájem nové polské vlády o věci diskutovat. Jen dialog může věc vyřešit v konstruktivním duchu bez negativních následků pro spolupráci v rámci EU,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

Podle slovenské diplomacie právě dialog může zajistit, že nakonec nebude použit postup podle článku 7 unijní smlouvy, na jehož konci by Polsku hrozilo odebrání hlasovacích práv v EU. Ještě před potvrzením takové sankce by členské státy EU musely jednomyslně rozhodnout o tom, že v Polsku je vláda práva skutečně porušena. Maďarsko přitom již dříve oznámilo, že postihy proti Polsku zablokuje.

Slovenské ministerstvo zahraničí zároveň označilo princip právního státu za základ fungování EU, jehož respektování by nemělo být pouze jakousi vstupenkou do unie, na kterou se po vstupu státu do bloku zapomene.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek