Macron: Neplýtvejme časem v jednáních o brexitu

14.02.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron včera odsoudil rozhodnutí europoslanců odmítnout návrh na vytvoření nadnárodních kandidátek pro volby do Evropského parlamentu a řekl, že nechce promarnit příliš času jednáním o odchodu Británie z EU. Informovala o tom agentura Reuters.

Vytvoření nadnárodních volebních listin bylo součástí legislativní iniciativy , jež se týkala redukce křesel v europarlamentu po brexitu. Zatímco snížení počtu křesel europoslanci minulý týden podpořili, celounijní volební listiny odmítli. Proti vytvoření nadnárodních listin vedle národních se mimo jiné vyslovila řada českých europoslanců s tím, že by takové opatření posílilo zastoupení větších zemí na úkor menších.

„Myslím, že Evropa by na tom byla lépe demokraticky, pokud by se změnila politická mapa,“ prohlásil včera Macron a dodal, že chce přijít s novým plánem na přeskupení „reformistů“ a „progresivních“ poslanců v příštích evropských volbách. Při té příležitosti francouzský prezident označil současnou evropskou politiku za nesoudržnou.

Zároveň podle Macrona nemá smysl „plýtvat časem“ v otázce brexitu, a proto je v zájmu EU, aby Michel Barnier byl jejím jediným vyjednavačem. Macron a další lídři členských zemí EU již dříve uvedli, že Barnier má jejich plnou podporu v jednáních o budoucnosti obchodní spolupráce mezi 27 státy EU a Spojeným královstvím, jehož obyvatelé se v referendu vyslovili pro vystoupení z Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek