Berlín a Řím: Rozpočet EU musí řešit migraci, obranu a inovace

16.02.2018
Euroskop, čtk

Nový rozpočet Evropské unie by měl podpořit hlavně obranu, vědu, digitální inovace a řešení migrace. Shodly se na tom Německo a Itálie, řekla dnes v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim. Ten prohlásil, že v Itálii po březnových volbách vznikne stabilní proevropská vláda.

Merkelová a Gentiloni sdílejí i přesvědčení o nutnosti společného azylového systému. Tomu se však brání země střední Evropy včetně České republiky.
Merkelová chce prosadit také další kroky ke společné zahraniční politice EU. Ta se podle ní osvědčila ve vztahu k Africe, je jí však třeba i vůči jiným regionům světa. Podle agentury DPA zmínila v této souvislosti Čínu a Rusko.

Merkelová vyjádřila naději, že členská základna německé sociální demokracie (SPD) podpoří koaliční vládu své strany s její Křesťansko-demokratickou unií (CDU). K tomu SPD vyzval i Gentiloni. „Evropa potřebuje stabilní německou vládu,“ sdělil německému listu Süddeutsche Zeitung. „Itálie bude mít stabilní vládu. Nemyslím si, že je jakékoliv riziko, že bude mít vládu s populistickými a protievropskými postoji,“ citovala Gentiloniho agentura Reuters.

Gentiloniho vládnoucí Demokratická strana se v posledních průzkumech umístila na třetím místě. Velkou šanci sestavit koaliční kabinet bude zřejmě mít formace bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a dvou krajně pravicových stran kritických k EU. O novém složení parlamentu rozhodnou Italové 4. března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek