Podle států má rozpočet EU v roce 2019 pomoci řešení migrace

20.02.2018
Euroskop, čtk

Rozpočet Evropské unie v roce 2019 musí být realistický a podporovat hospodářský růst bloku. Zároveň ale musí unie s jeho pomocí dokázat zvládnout nové výzvy jako je migrace, potřeba vyšší bezpečnosti či zlepšení ochrany vnějších hranic unie. V Bruselu se na tom dnes shodli ministři financí členských zemí EU v první diskusi o rozpočtu pro rok, v němž z unie odchází Británie.

„Chceme rozpočet, který umožní, že budeme připraveni na libovolné budoucí krize,“ upozornil novináře po schůzce Vladislav Goranov, ministr financí Bulharska, které nyní EU předsedá. Ministři dnes odsouhlasili první dokument, na jehož základě může Evropská komise začít s přípravou podoby rozpočtu jako takového.

„Součástí rozpočtu by zejména měla být opatření k řešení výzev souvisejících s vnitřním i vnějším rozměrem migrace a ochranou vnějších hranic, stejně jako bezpečnostních krizí, a měl by přispívat k politické a hospodářské stabilitě zemí s EU sousedících,“ stojí v materiálu. Ministři dnes také zdůraznili potřebu zodpovědného hospodaření a tedy snahy o co nejnižší náklady samotných unijních institucí. „Očekáváme, že náš názor komise při přípravě rozpočtu zohlední,“ upozornil Goranov.

Česká ministryně Alena Schillerová poznamenala, že prostor pro nové výdaje související třeba s migrační politikou nesmí znamenat, že unie zapomene například na kohezní politiku, tedy na evropské strukturální fondy. Připomněla, že Evropská unie nyní hospodářsky roste. „Myslím, že prostor tady je, ale je třeba dbát závazků, které máme a našich priorit,“ upozornila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek