Ministry V4 a Austrálie čeká jednání o migraci i obchodu

22.02.2018
Euroskop, čtk

Migrační politika, ekonomická spolupráce či vztah Austrálie a Evropské unie budou tématy setkání ministrů zahraničí zemí visegrádské skupiny (V4) a Austrálie. Schůzku hostí Maďarsko, které je předsednickou zemí V4, do níž patří ještě Polsko, Česko a Slovensko. Českou republiku bude reprezentovat Martin Stropnický. Šéfa české diplomacie čeká i samostatné jednání s australskou ministryní Julií Bishopovou.

U pracovního oběda ve formátu V4 plus Austrálie budou ministři probírat vztahy Austrálie a EU, do níž všechny čtyři visegrádské země patří. Z ekonomického hlediska je pro Austrálii zajímavý zejména odchod Británie z EU. Obě země totiž pojí společná historie. Protože obchodní vztahy mezi Londýnem a Bruselem jsou stále předmětem jednání, Australané mají příležitost pevněji propojit svůj a britský trh.

Sledovaným tématem bude také migrace, s níž má Austrálie vlastní bohatou zkušenost. Australská migrační politika důsledně cílí na potírání nelegálního přistěhovalectví, jehož řešení v posledních letech hledá také EU. Ministři zahraničí by se měli bavit také o globální migrační strategii, o níž se vedou jednání v OSN. Některé země se od této iniciativy distancovaly – například USA. Negativně se k ní staví Maďarsko, což na nedávné návštěvě Prahy připomněl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Bilaterální schůzka Stropnického a Bishopové se bude týkat vzájemného obchodu. Aktuálním tématem je také zahájení pilotního projektu pracovních dovolených pro mladé, na němž se obě země shodly loni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek