Unie v březnu potvrdí svou vizi budoucích vztahů s Británií

26.02.2018
Euroskop, čtk

Sedmadvacet členských zemí Evropské unie v březnu na summitu potvrdí svou společnou představu o podobě budoucích vztahů mezi EU a Británií. Novinářům to v pátek oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk s tím, že příslušný dokument šéfům států a vlád předloží ke schválení bez ohledu na to, zda Britové do té doby Unii seznámí s vlastní představou či nikoli.

„Samozřejmě by bylo daleko lepší, kdyby to bylo (z britské strany předloženo). Ale nemůžeme jen stát a čekat,“ poznamenal Tusk. Více podrobností o britských plánech ohledně toho, jak si Britové představují budoucnost vztahů s Unií, chce Tusk získat příští čtvrtek, kdy se v Londýně sejde s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Sedmadvacet zemí bude k hodnocení případných britských návrhů a představ přistupovat „extrémně realisticky“, podotkl Tusk.

Britská pozice k budoucím vztahům, tak jak je nyní dostupná z médií, je podle Tuska dál velmi nedostatečná. „Obávám se, že britská pozice je založena na čistých iluzích,“ poznamenal. V Londýně je podle něj stále živá filosofie, že je možné „koláč mít a zároveň ho sníst“. Šéf Evropské rady připomněl, že 27 unijních zemí od počátku jednání opakuje, že Britové si nemohou z pravidel jednotného trhu vybírat účast jen v tom, co se jim hodí, a zároveň odmítat akceptovat související povinnosti.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek